nedjelja, 1. travnja 2018.

Jeste li vi krivi za otuđenje svojeg djeteta? - 2


© 2017 by Richard A. Warshak, Ph.D.
Nastavak serije pitanja koja treba postaviti kad se radi o odgovornosti odbačenog roditelja za otuđenje djeteta od toga roditelja.
2. Bi li slabosti odbačenog roditelja dovele do odbacivanja u normalnim okolnostima bez obzira na stavove i ponašanja roditelja kojem se dijete priklonilo?
"Otrov razvoda" raspravlja o značajkama za koje se većina stručnjaka slaže da se obično nalaze u djece koja iracionalno odbacuju jednog roditelja: "Pitajte tu djecu zašto mrze svoje roditelje i većina navodi uobičajene nevažne pritužbe koje ne mogu biti razlog za ekstremnu promjenu u njihovim osjećajima " [Stranice 35–36 najnovijeg izdanja]
Većina se djece u normalnim okolnostima povremeno žali na svoje roditelje. Te uobičajene pritužbe ne dovode do promjene odnosa s roditeljima i ne dovode to doga da se djeca požele odreći roditelja.
Kad otuđena dijete opisuje zašto je odlučila izbjegavati jednog roditelja, čak i ako je razlog koji navodi istinit, čak i ako je roditelj nešto krivo učinio upravo na način na koji to dijete navodi, moramo se zapitati je li taj razlog dovoljan za gubitak odnosa roditelj-dijete. Centri za socijalnu skrb ne izuzimaju iz obitelji dijete ako je otac propustio biti na svim natjecanjima na kojima je dijete sudjelovalo, niti ako je majka od djece zahtijevala da ostave računalo i poigraju se vani.
U nekim slučajevima pritužbe djece graniče s apsurdom. Ima slučajeva gdje su se djeca požalila da su bila "prisiljena" ići na krstarenje ili doživjeti neko poebno ljetovanje, kakvo bi milijuni djece voljelo iskusiti.
Čak i kad je djetetova kritika ponašanja ili osobnosti roditelja na mjestu, moramo se upitati bi li se normalno očekivalo da takvo ponašanje ili osobnost roditelja prouzroče otuđenje do razine koju dijete pokazuje. Npr., neki roditelji insistiraju da djeca postignu što bolji školski uspjeh. Normalno, to nema za posljedicu potpuno odbacivanje i ocrnjivanje toga roditelja.
Prvo je pitanje: Jesu li pogreške roditelja u prošlosti postojale istodobno s toplim odnosom roditelj – dijete? Ovo je pitanje relevantno [vidi prethodni post]

SAŽETAK: Pitanja koja treba postaviti kad se radi se o odgovornosti odbačenog roditelja za otuđenje djeteta.
1. Jesu li pretpostavljene pogreške roditelja izronile netom prije djetetova otuđenja, kao npr. u slučaju površinske ozljede glave, i jesu li agresivne osobine i ponašanja toga roditelja u prošlosti postojali paralelno s toplim odnosima roditelj-dijete?
2. Bi li slabosti odbačenog roditelja dovele do odbacivanja toga roditelja u normalnim okolnostima bez obzira na stavove i ponašanja roditelja kojem se dijete priklonilo?
SLIJEDI: Pitanje 3: Je li roditelj kojem se dijete priklonilo sudjelovao u fokusiranju djetetove pažnje na propuste i pogreške odbačenog roditelja preuveličavanjem značenja tih pogrešaka, ili podržavajući bezosjećajne stavove djeteta prema tome roditelju?
______________________________
poveznica na izvornik: https://www.facebook.com/richardawarshak/posts/1259451494199599

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.